Tuinland Webshop

Pannenkoekplant stekken voor beginners: een stap-voor-stap gids

Tags:

De pannenkoekplant, officieel bekend als Pilea Peperomioides, is één van de populairste planten om cadeau te geven aan vrienden of familie. De plant is bovendien één van de makkelijkste kamerplanten om te stekken. Deze charmante plant, met zijn unieke ronde bladeren, leent zich als geen ander voor het creëren van nieuwe babyplantjes. Door het stekken van je pannenkoekplant kun je jouw collectie uitbreiden of deze schattige babyplantjes delen met vrienden en familie. In deze uitgebreide gids leer je alles over het succesvol stekken van je pannenkoekplant.

Wanneer kun je het beste pannenkoekplanten stekken?

Je kunt pas pannenkoekplanten stekken als er babyplantjes zijn gegroeid. De jonge plantjes verschijnen in de potgrond naast de hoofdplant of groeien langs de stam. Het is aan te raden te wachten tot ze ongeveer 5 centimeter groot zijn voordat je ze verplant, omdat ze dan de beste overlevingskansen hebben. 

Het ideale moment voor het stekken van een pannenkoekplant is in de lente of vroege zomer. Gedurende deze periode bevindt de plant zich in de groeifase, waardoor de babyplantjes sneller en sterker zullen groeien. Het stekken tijdens de herfst of winter wordt minder aanbevolen, omdat de plant dan minder actief is en de kans op succesvolle wortelgroei afneemt.

Stap voor stap

Stap 1: selectie van de stek

Kijk naar de basis van je pannenkoekplant voor gezonde, jonge scheuten. Dit zijn de ideale kandidaten om te transformeren in nieuwe babyplantjes.

Stap 2: het snijden

Gebruik een schone, scherpe schaar of mes om de stek voorzichtig van de hoofdplant af te snijden. Zorg ervoor dat je een klein deel van de stengel meeneemt, dit bevordert de wortelvorming.

Stap 3: het wortelingsproces

Zet de stek in een glas helder water, waarbij je de bladeren boven het water houdt. Plaats het glas op een plek met veel indirect zonlicht.

Stap 4: wachten op wortelgroei

Geduld is een schone zaak bij het kweken van babyplantjes. Het kan enkele weken duren voordat er wortels verschijnen. Vergeet niet het water om de paar dagen te verversen.

Stap 5: verpotten

Zodra de wortels een paar centimeter lang zijn, kun je de jonge plantjes overzetten naar potgrond. Kies een pot met goede drainage en gebruik verse kamerplanten aarde.

Extra verzorgingstips na het stekken

Zodra je de planten hebt gestekt is het natuurlijk nog niet klaar. Een goede verzorging is cruciaal om ervoor te zorgen dat je stekken gezond opgroeien en floreren. Tijd om ze in leven te houden!

  • Waterbehoefte: de pas gestekte babyplantjes hebben regelmatig water nodig, maar pas op voor overbewatering. De grond moet vochtig zijn, maar niet verzadigd.
  • Licht en locatie: een plek met veel indirect zonlicht is ideaal. Direct zonlicht kan de tere bladeren van de babyplantjes beschadigen.
  • Geduld en liefde: het kan even duren voordat je ziet dat je babyplantjes echt gaan groeien. Geef ze tijd en aandacht en ze zullen floreren.

Veelgemaakte fouten

Bij het stekken van pannenkoekplanten is het gemakkelijk om in de val te lopen van enkele veelvoorkomende fouten. Het is belangrijk om bewust te zijn van deze fouten om ervoor te zorgen dat je 'babyplantjes' de beste start krijgen.

  • Overwatering: te veel water is een veelvoorkomende fout. Dit kan leiden tot wortelrot, wat de groei van je babyplantjes belemmert.
  • Te veel direct zonlicht: hoewel pannenkoekplanten licht nodig hebben, kan te veel direct zonlicht de bladeren verbranden.
  • Verkeerde stektijd: probeer het stekken te beperken tot de lente en vroege zomer voor het beste resultaat.

Pannenkoekplant kopen?

Een pannenkoekplant kopen? Bij Tuinland vind je niet alleen een breed assortiment aan gezonde en mooie pannenkoekplanten, maar ook krijg je deskundig advies over de verzorging ervan. Bij Tuinland ben je verzekerd van kwaliteit en vitaliteit. Bovendien staat ons vriendelijke en deskundige personeel altijd klaar om je te helpen met tips en trucs voor het stekken en verzorgen van je nieuwe groene aanwinst.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Wie in de tuin aan de slag gaat of een kamerplant wil verpotten, komt als nel voor een keuze te staan: potgrond of tuinaard? Op het eerste gezicht lijken de twee misschien hetzelfde - het is tenslotte allebei 'grond' - maar er zijn wel degelijk belangrijke verschillen. En die hebben direct invloed op de groei en gezondheid van je planten. In deze blog leggen we uit wat het verschil is, wanneer je welke soort moet gebruiken én waarom een bezoek aan Tuinland je helpt om altijd de juiste keuze te maken.

Lees meer...

Hortensia's zijn echte blikvangers in de tuin. Met hun grote, kleurrijke bloemen geven ze maandenlang een prachtig zomergevoel. Maar om jaar na jaar van zo'n bloemenzee te genieten, is goed snoeien belangrijk. Veel tuinliefhebbers twijfelen: wanneer snoei je hortensia's en hoe doe je dat zonder de bloei te verpesten? In deze blog leggen we het uit - èn vertellen we je hoe Tuinland je daarbij kan helpen.

Lees meer...
tuintips

Een beukenhaag (Fagus sylvatica) is een populaire keuze voor Nederlandse tuinen en niet zonder reden. Deze prachtige groene haag biedt privacy, bescherming en is een echte sfeermaker in elke tuin. Maar hoe plant je nu eigenlijk zelf een beukenhaag? Wij helpen je graag op weg!

Lees meer...
terras

Na een lange herfst en winter is het tijd om de tuin of het balkon weer gezellig te maken. De planten mogen weer naar buiten, de barbecue wordt afgestoft, en natuurlijk haal je de tuinmeubels tevoorschijn. Maar na maanden buiten of in de schuur te hebben gestaan, kunnen die wel een opfrisbeurt gebruiken. In deze blog lees je alles over het schoonmaken van tuinmeubels - van kunststof tot hout - zodat je er weer heerlijk van kunt genieten.

Lees meer...