Naaktslakken bestrijden: praktische oplossingen voor een gezonde tuin

Tags:

Naaktslakken vormen voor veel tuinbezitters een jaarlijks terugkerend probleem. Ze zijn vooral 's nachts actief en veroorzaken flinke vraatschade aan jonge planten, groenten en siergewassen. In een vochtige tuin met schuilplekken kunnen ze zich snel vermenigvuldigen. Daarom is het belangrijk om vroeg in te grijpen.

Schade door naaktslakken

Naaktslakken voeden zich met bladeren, stengels en jonge scheuten. Hun vraatsporen zijn goed herkenbaar: gaten in bladeren, afgegeten kiemplantjes en slijmerige sporen op de grond of het blad. in korte tijd kan een groep slakken aanzienlijke schade aanrichten, vooral in moestuinen en borders met jonge aanplant.

Effectieve methoden om slakken te bestrijden

Er zijn meerdere manieren om slakken te weren of terug te dringen. Hieronder staan de meest toegepaste effecten op een rij.

Handmatig verwijderen

Een directe methode is het handmatig verzamelen van slakken in de vroege ochtend of na een regenbui. Slakken zijn dan actief en eenvoudig op te sporen. Door dit regelmatig te doen, beperk je de populatie.

Slakken weren met kopertape

Slakken vermijden contact met koper. Door kopertape rond potten, bakken of verhoogde moestuinbedden aan te brengen, ontstaat een fysieke barrière. Dit voorkomt dat slakken bij de plantne komen.

Gebruik van natuurlijke vijanden

Dieren zoals egels, vogels, kikkers en loopkevers eten graag slakken. Een tuin die ruimte biedt aan deze dieren - bijvoorbeeld met struiken, schuilplekken en water - draagt bij aan een natuurlijk evenwicht. Chemische middelen verstoren dit evenwicht en worden bij voorkeur vermeden.

Ecologische slakkenkorrels

Er zijn slakkenkorrels verkrijgbaar op basis van ferrifosfaat. Dit middel is efectief tegen slakken en wordt door planten en bodemleven goed verdragen. Het is veilig voor huisdieren en vogels, in tegenstelling tot middelen met metaldehyde, die sterk worden afgeraden.

Slim gebruik van lokplekken

Slakken zoeken overdag beschutting onder vochtige materialen. Door bijvoorbeeld een houten plank, dakpan of halve grapefruitschil neer te leggen, creëer je een verzamelplek. Dagelijks controleren en slakken verwijderen helpt om de druk te verlagen.

Ondersteunende maatregelen

Naast directe bestrijding zijn er enkele eenvoudige manieren om slakken minder aantrekkelijk te maken voor je tuin:

  • Geef bij voorkeur in de ochtend water. Een droge bodem in de avond remt de activiteit van slakken.
  • Zorg voor een open tuininrichting met weinig schuilplekken, zoals los liggende tegels of hoge begroeiing vlak bij de grond.
  • Kies voor planten die minder aantrekkelijk zijn voor slakken, zoals varens, lavendel, geranium of salie.

Slakken bestrijden? Het juiste materiaal is belangrijk

Het succes van slakkenbestrijding hangt af van consistent handelen en de juiste middelen. Bij Tuinland zijn zowel ecologische slakkenkorrels als praktische hulpmiddelen zoals kopertape en vallen verkrijgbaar. Ook bodembedekkers en tuininrichting die bijdragen aan een minder aantrekkelijke omgeving voor slakken zijn in het assortiment opgenomen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

zomer

De zon schijnt, de tuindeur staat open en de geur van geroosterd vlees en groente hangt in de lucht. Barbecueën hoort bij het buitenleven en is voor veel mensen het ultieme moment van genieten. Maar of je nu een snelle doordeweekse grill-sessie houdt of een uitgebreid diner met vrienden organiseert: je hebt brandstof nodig. En dan komt de vraag: kies je voor houtskool of briketten?

Lees meer...
moestuin

Wil je duurzamer tuinieren én tegelijkertijd je tuin gezonder maken? Dan is zelf een compostbak maken een uitstekende stap. Compost is namelijk een natuurlijke manier om je tuin van voeding te voorzien. Je hoeft geen groene vingers te hebben om ermee aan de slag te gaan - het is eenvoudiger dan je denkt. In deze blog leggen we stap voor stap uit hoe je een compostbak maakt, wat je erin kunt doen en hoe je er optimaal gebruik van maakt.

Lees meer...
tuinplanten

Een olijfboom in je tuin of op balkon? Dat voelt meteen als een vleugje vakantie in eigen huis! De - ofwel Olea Europaea - is populair vanwege zijn mediterrane uitstraling, mooie grijsgroene bladeren en robuuste vorm. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw olijfboom mooi blijft, ook in het Nederlandse klimaat? In deze blog lees je alles over de verzorging van een olijfboom, zowel binnen als buiten. 

Lees meer...
kamerplanten

Wie in de tuin aan de slag gaat of een kamerplant wil verpotten, komt als nel voor een keuze te staan: potgrond of tuinaard? Op het eerste gezicht lijken de twee misschien hetzelfde - het is tenslotte allebei 'grond' - maar er zijn wel degelijk belangrijke verschillen. En die hebben direct invloed op de groei en gezondheid van je planten. In deze blog leggen we uit wat het verschil is, wanneer je welke soort moet gebruiken én waarom een bezoek aan Tuinland je helpt om altijd de juiste keuze te maken.

Lees meer...