Naaktslakken bestrijden: praktische oplossingen voor een gezonde tuin

Tags:

Naaktslakken vormen voor veel tuinbezitters een jaarlijks terugkerend probleem. Ze zijn vooral 's nachts actief en veroorzaken flinke vraatschade aan jonge planten, groenten en siergewassen. In een vochtige tuin met schuilplekken kunnen ze zich snel vermenigvuldigen. Daarom is het belangrijk om vroeg in te grijpen.

Schade door naaktslakken

Naaktslakken voeden zich met bladeren, stengels en jonge scheuten. Hun vraatsporen zijn goed herkenbaar: gaten in bladeren, afgegeten kiemplantjes en slijmerige sporen op de grond of het blad. in korte tijd kan een groep slakken aanzienlijke schade aanrichten, vooral in moestuinen en borders met jonge aanplant.

Effectieve methoden om slakken te bestrijden

Er zijn meerdere manieren om slakken te weren of terug te dringen. Hieronder staan de meest toegepaste effecten op een rij.

Handmatig verwijderen

Een directe methode is het handmatig verzamelen van slakken in de vroege ochtend of na een regenbui. Slakken zijn dan actief en eenvoudig op te sporen. Door dit regelmatig te doen, beperk je de populatie.

Slakken weren met kopertape

Slakken vermijden contact met koper. Door kopertape rond potten, bakken of verhoogde moestuinbedden aan te brengen, ontstaat een fysieke barrière. Dit voorkomt dat slakken bij de plantne komen.

Gebruik van natuurlijke vijanden

Dieren zoals egels, vogels, kikkers en loopkevers eten graag slakken. Een tuin die ruimte biedt aan deze dieren - bijvoorbeeld met struiken, schuilplekken en water - draagt bij aan een natuurlijk evenwicht. Chemische middelen verstoren dit evenwicht en worden bij voorkeur vermeden.

Ecologische slakkenkorrels

Er zijn slakkenkorrels verkrijgbaar op basis van ferrifosfaat. Dit middel is efectief tegen slakken en wordt door planten en bodemleven goed verdragen. Het is veilig voor huisdieren en vogels, in tegenstelling tot middelen met metaldehyde, die sterk worden afgeraden.

Slim gebruik van lokplekken

Slakken zoeken overdag beschutting onder vochtige materialen. Door bijvoorbeeld een houten plank, dakpan of halve grapefruitschil neer te leggen, creëer je een verzamelplek. Dagelijks controleren en slakken verwijderen helpt om de druk te verlagen.

Ondersteunende maatregelen

Naast directe bestrijding zijn er enkele eenvoudige manieren om slakken minder aantrekkelijk te maken voor je tuin:

  • Geef bij voorkeur in de ochtend water. Een droge bodem in de avond remt de activiteit van slakken.
  • Zorg voor een open tuininrichting met weinig schuilplekken, zoals los liggende tegels of hoge begroeiing vlak bij de grond.
  • Kies voor planten die minder aantrekkelijk zijn voor slakken, zoals varens, lavendel, geranium of salie.

Slakken bestrijden? Het juiste materiaal is belangrijk

Het succes van slakkenbestrijding hangt af van consistent handelen en de juiste middelen. Bij Tuinland zijn zowel ecologische slakkenkorrels als praktische hulpmiddelen zoals kopertape en vallen verkrijgbaar. Ook bodembedekkers en tuininrichting die bijdragen aan een minder aantrekkelijke omgeving voor slakken zijn in het assortiment opgenomen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De koffers staan klaar, de zonnebrand is ingepakt en je paspoort ligt binnen handbereik. Je bent helemaal klaar om op vakantie te gaan. Maar... wat doe je met je planten? Of je nu een hele verzameling kamerplanten hebt of een bloeiende tuin vol zomerse bloemen: niemand wil thuiskomen bij dorre bladeren en verdroogde stelen. Gelukkig zijn er slimme en eenvoudige manieren om je planten goed te verzorgen terwijl jij geniet van je welverdiende vakantie.

Lees meer...

Een beukenhaag is een veelgekozen haagsoort in Nederlandse tuinen. Logisch, want deze haag groeit dicht, oogt netjes en biedt ook in de winter beschutting. De dorre bladeren blijven vaak aan de takken hangen tot het voorjaar, wat zorgt voor een natuurlijke afscheiding, zelfs in de koudere maanden. Om deze haag mooi, compact en gezond te houden, is regelmatig snoeien belangrijk. In deze blog lees je wanneer en hoe je een beukenhaag het beste kunt snoeien.

Lees meer...
zomer

Zodra het mooi weer wordt, halen veel mensen de barbecue tevoorschijn. Maar hoe steek je een barbecue eigenlijk op de juiste manier aan? Wat is het verschil tussen houtskool en gas? En moet de deksel nou open of dicht tijdens het aansteken? In deze blog leggen we alles stap voor stap uit, zodat je barbecue goed en veilig op temperatuur komt. Daarna is het een kwestie van grillen maar.

Lees meer...

Een kersenboom in je achtertuin is niet alleen prachtig om te zien, maar beloont je ook elk jaar met heerlijke, sappige vruchten. Of je nu een zoete of zure kers hebt, goed snoeien is essentieel om de boom gezond te houden én de oogst te verbeteren. In deze blog leggen we je stap voor stap uit hoe je een kersenboom snoeit, wanneer je dat het beste doet en waar je op moet letten.

Lees meer...