Tuinland Webshop

Egels in je tuin: hoe zorg je voor deze schattige bezoekers?

Tags:

Egels zijn waardevolle en fascinerende bezoekers in je tuin. Ze helpen bij het bestrijden van ongewenste insecten en slakken en dragen bij aan een gezonde tuin. Maar hoe kan je deze dieren het beste verwelkomen? In deze blog lees je alles over het creëren van een egelvriendelijke tuin en het beschermen van deze nuttige dieren.

Waarom zijn egels belangrijk?

Egels spelen een belangrijke rol in het ecosysteem. Ze eten schadelijke insecten, slakken en andere plagen die je planten kunnen beschadigen. Door egels een veilige plek te bieden, zorg je niet alleen voor hen, maar ondersteun je ook de biodiversiteit in je omgeving. Daarnaast zijn egels beschermd in Nederland, wat betekent dat we extra zorg voor hen moeten dragen.

Hoe maak je je tuin aantrekkelijk voor egels?

Een tuin die geschikt is voor egels, biedt voldoende voedsel water en beschutting. Hier zijn enkele tips:

1. Voedsel en water

Egels eten voornamelijk insecten, slakken, wormen en andere kleine diertjes. Je kunt ze helpen door:

  • Een bakje met vers water neer te zetten;
  • Speciaal egelvoer aan te bieden. Gebruik geen melk, want dit kan diarree veroorzaken;
  • Katten- of hondenbrokjes (zonder vis) als alternatief te geven.

2. Schuilplekken

Egels hebben veilige plekken nodig om te slapen en te overwinteren. Dit kun je doen door: 

  • Een egelhuis te plaatsen, bij voorkeur op een rustige plek in je tuin;
  • Blad- en houtstapels te laten liggen als natuurlijke schuilplek;
  • Dichte struiken en heggen te planten.

3. Toegankelijke tuin

Egels hebben een groot leefgebied nodig. Zorg ervoor dat ze van tuin naar tuin kunnen bewegen door:

  • Kleine doorgangen in hekken of muren te maken (minimaal 13 x 13 cm);
  • Te voorkomen dat tuinen volledig afgesloten zijn.

Wat kun je beter vermijden?

  • Chemische bestrijdingsmiddelen: Deze zijn schadelijk voor egels en hun voedselbronnen;
  • Steile vijverranden: Egels kunnen erin vallen en verdrinken. Gebruik een plankje of stenen om ze een uitweg te bieden;
  • Losliggende netten: Verwijder netten die egels kunnen vangen of waarin ze vast kunnen raken.

Egels verzorgen in de winter

In de herfst bereiden egels zich voor op hun winterslaap. Ze eten extra veel om een vetlaag op te bouwen. Om hen te helpen:

  • Laat gevallen bladeren liggen: dit biedt schuil en nestmateriaal;
  • Zorg voor een rustig plekje waar ze kunnen overwinteren, zoals een egelhuis of een beschutte hoek van de tuin.

Zieke of gewonde egels? Neem contact op met een lokale egelopvang of dierenambulance. Egels zijn kwetsbaar en professionele hulp is vaak nodig.

Laat je tuin leven!

Door een egelvriendelijke tuin te creëren, help je niet alleen de egels, maar maak je je tuin ook levendiger en natuurlijker. Kom langs in een van onze winkels en ontdek hoe jij jouw tuin nog aantrekkelijke kunt maken voor egels.

Zorg voor egels en zij zorgen voor jouw tuin!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Wie in de tuin aan de slag gaat of een kamerplant wil verpotten, komt als nel voor een keuze te staan: potgrond of tuinaard? Op het eerste gezicht lijken de twee misschien hetzelfde - het is tenslotte allebei 'grond' - maar er zijn wel degelijk belangrijke verschillen. En die hebben direct invloed op de groei en gezondheid van je planten. In deze blog leggen we uit wat het verschil is, wanneer je welke soort moet gebruiken én waarom een bezoek aan Tuinland je helpt om altijd de juiste keuze te maken.

Lees meer...

Hortensia's zijn echte blikvangers in de tuin. Met hun grote, kleurrijke bloemen geven ze maandenlang een prachtig zomergevoel. Maar om jaar na jaar van zo'n bloemenzee te genieten, is goed snoeien belangrijk. Veel tuinliefhebbers twijfelen: wanneer snoei je hortensia's en hoe doe je dat zonder de bloei te verpesten? In deze blog leggen we het uit - èn vertellen we je hoe Tuinland je daarbij kan helpen.

Lees meer...
tuintips

Een beukenhaag (Fagus sylvatica) is een populaire keuze voor Nederlandse tuinen en niet zonder reden. Deze prachtige groene haag biedt privacy, bescherming en is een echte sfeermaker in elke tuin. Maar hoe plant je nu eigenlijk zelf een beukenhaag? Wij helpen je graag op weg!

Lees meer...
terras

Na een lange herfst en winter is het tijd om de tuin of het balkon weer gezellig te maken. De planten mogen weer naar buiten, de barbecue wordt afgestoft, en natuurlijk haal je de tuinmeubels tevoorschijn. Maar na maanden buiten of in de schuur te hebben gestaan, kunnen die wel een opfrisbeurt gebruiken. In deze blog lees je alles over het schoonmaken van tuinmeubels - van kunststof tot hout - zodat je er weer heerlijk van kunt genieten.

Lees meer...