Tuinland Webshop

Hoe leg je Graszoden: in 6 snelle stappen

Tags:

Een prachtig groen gazon is de droom van veel tuinliefhebbers. Het leggen van graszoden is een snelle en effectieve manier om die droom werkelijkheid te laten worden. In dit artikel leer je hoe je graszoden legt, zodat je straks kunt genieten van een weelderig en gezond gazon.

Waarom graszoden in plaats van zaaien?

Graszoden zijn kant-en-klare grasmatjes die bestaan uit gras en een dunne laag aarde. Ze bieden tal van voordelen ten opzichte van het zaaien van gras:

  • Snel resultaat: Met graszoden zie je direct resultaat. Je hebt meteen een groen gazon in tegenstelling tot gras zaaien, waarbij het even kan duren voordat het gras opkomt;
  • Minder onkruid: Graszoden verminderen de kans op onkruidgroei, omdat ze al dicht op elkaar liggen;
  • Minder erosie: Ze helpen de bodem te beschermen tegen erosie, vooral op hellingen.

Nu je weet waarom graszoden een goede keuze zijn, laten we kijken naar de stappen om ze succesvol te leggen.

Stap 1: Voorbereiding

   Het juiste moment kiezen

Het ideale moment om graszoden te leggen is in de late lente of vroege herfst wanneer het weer mild is. Vermijd extreme hitte of vorst, omdat dit de groei kan belemmeren.

   Benodigdheden verzamelen

Zorg ervoor dat je alle benodigdheden hebt zoals de graszoden, een hark, een rolmaaier, een schop, meststof en water.

Stap 2: Bodemvoorbereiding

   Grond bewerken

Verwijder onkruid, stenen en andere obstakels. Gebruik een hark of spade om de grond los te maken (ongeveer 10 cm) en te egaliseren. Verdicht de grond door er overheen te lopen en daarna de ondergrond egaliseren met een hark

   Bemesten

Breng een evenwichtige mest of teelaarde aan om de bodem van voedingsstoffen te voorzien.

Stap 3: Graszoden leggen

   Beginnen met leggen

Begin met het leggen van de graszoden aan de rand van je gazon en werk naar binnen toe. Leg de zoden strak tegen elkaar aan zonder overlap. Ligt een graszode ongelijk, til deze dan op en haal grond weg of voeg grond toe.

   Snijden en aanpassen

Snijd de graszoden indien nodig bij om ze passend te maken langs randen en obstakels.

Stap 4: Aanrollen

Rol de graszoden stevig aan met een rolmaaier om luchtbellen en kieren te voorkomen. Zo maken de graszoden direct goed contact met de ondergrond.

Stap 5: Water geven

   Grondig besproeien

Na het leggen van de graszoden is het cruciaal om ze grondig te besproeien. Dit bevordert de hechting aan de bodem. Weet je niet zeker of je genoeg water hebt gegeven, til dan een graszode een beetje op en voel of de ondergrond nat is. Voelt het nog droog aan, sproei dan weer. Het liefst vroeg in de ochtend sproeien.

   Regelmatig water geven

Houd het gazon regelmatig vochtig, vooral in de eerste paar weken. Vermijd echter het geven van te veel water om schimmelgroei te voorkomen.

Stap 6: Onderhoud

   Maaibeurt

Wacht een week voordat je het nieuwe gazon voor het eerst maait. Stel de maaier in op een hogere stand om het gras niet te beschadigen. Laat het gras minimaal 4,5 cm lang.

   Bemesten en verzorgen

Blijf het gazon regelmatig bemesten en verzorgen volgens de instructies voor een gezond en weelderig gazon.

Met deze stappen kun je succesvol graszoden leggen en binnenkort genieten van een groen en prachtig gazon in je tuin. Vergeet niet om de zorg en het onderhoud voort te zetten om het gazon gezond te houden.

Voor hoogwaardige graszoden en andere tuinbenodigdheden, bekijk het assortiment van Tuinland. Je vindt er alles wat je nodig hebt om je tuin en gazon in topvorm te krijgen. Ga aan de slag en maak van je tuin een groen paradijs!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De koffers staan klaar, de zonnebrand is ingepakt en je paspoort ligt binnen handbereik. Je bent helemaal klaar om op vakantie te gaan. Maar... wat doe je met je planten? Of je nu een hele verzameling kamerplanten hebt of een bloeiende tuin vol zomerse bloemen: niemand wil thuiskomen bij dorre bladeren en verdroogde stelen. Gelukkig zijn er slimme en eenvoudige manieren om je planten goed te verzorgen terwijl jij geniet van je welverdiende vakantie.

Lees meer...

Een beukenhaag is een veelgekozen haagsoort in Nederlandse tuinen. Logisch, want deze haag groeit dicht, oogt netjes en biedt ook in de winter beschutting. De dorre bladeren blijven vaak aan de takken hangen tot het voorjaar, wat zorgt voor een natuurlijke afscheiding, zelfs in de koudere maanden. Om deze haag mooi, compact en gezond te houden, is regelmatig snoeien belangrijk. In deze blog lees je wanneer en hoe je een beukenhaag het beste kunt snoeien.

Lees meer...
zomer

Zodra het mooi weer wordt, halen veel mensen de barbecue tevoorschijn. Maar hoe steek je een barbecue eigenlijk op de juiste manier aan? Wat is het verschil tussen houtskool en gas? En moet de deksel nou open of dicht tijdens het aansteken? In deze blog leggen we alles stap voor stap uit, zodat je barbecue goed en veilig op temperatuur komt. Daarna is het een kwestie van grillen maar.

Lees meer...

Een kersenboom in je achtertuin is niet alleen prachtig om te zien, maar beloont je ook elk jaar met heerlijke, sappige vruchten. Of je nu een zoete of zure kers hebt, goed snoeien is essentieel om de boom gezond te houden én de oogst te verbeteren. In deze blog leggen we je stap voor stap uit hoe je een kersenboom snoeit, wanneer je dat het beste doet en waar je op moet letten.

Lees meer...