Potgrond of tuinaarde? Zo kies je de juiste basis voor jouw planten

Tags:

Wie in de tuin aan de slag gaat of een kamerplant wil verpotten, komt al snel voor een keuze te staan: potgrond of tuinaarde? Op het eerste gezicht lijken de twee misschien hetzelfde - het is tenslotte allebei 'grond' - maar er zijn wel degelijk belangrijke verschillen. En die hebben direct invloed op de groei en gezondheid van je planten. In deze blog leggen we uit wat het verschil is, wanneer je welke soort gebruikt én waarom een bezoek aan Tuinland je helpt om altijd de juiste keuze te maken.

Wat is potgrond?

Potgrond is speciaal samengesteld voor planten die in potten of bakken staan, zowel binnen als buiten. Het bestaat uit een mengsel van onder andere turf, compost, boomschors en vaak extra voedingsstoffen en meststoffen. Potgrond is luchtig, houdt water goed vast zonder dat het drassig wordt, en bevat genoeg voeding voor de eerste weken.

Wanneer gebruik je potgrond?

  • Voor kamerplanten
  • Voor balkon- of terrasplanten
  • Voor planten in bloembakken of hanging baskets
  • Bij het verpotten van planten

Omdat potgrond goed draineert én voeding bevat, is het ideaal voor planten in een pot. In een afgesloten omgeving zoals een bloempot is de juiste grondstructuur namelijk essentieel. Te zware grond zorgt voor wortelrot, terwijl te arme grond de groei belemmert.

Wat is tuinaarde?

Tuinaarde is een bodemverbeteraar. het is vaak wat zwaarder en bestaat uit compost, klei of zand en organisch materiaal. Tuinaarde bevat meestal weinig tot geen toegevoegde voeding en is bedoeld om bestaande tuinbodem te verrijken.

Wanneer gebruik je tuinaarde?

  • Voor het ophogen of egaliseren van je tuin
  • Voor het verbeteren van de structuur van arme of zanderige grond
  • Bij het aanplanten van struiken of bomen in volle grond
  • Als aanvulling bij borders of moestuinen

Tuinaarde is dus niét geschikt voor potten. De structuur is te compact en houdt water te lang vast, waardoor de wortels kunnen gaan rotten.

Potgrond of tuinaarde? Zo maak je de juiste keuze

Een zimpele vuistregel: potgrond gebruik je voor potten, tuinaarde voor de volle grond. Toch zijn er ook mengvormen en speciale soorten, zoals potgrond voor mediterrane planten of tuinaarde verrijkt met meststoffen. Het is dus slim om niet zomaar de eerste zak mee te nemen, maar even te checken wat jouw plant écht nodig heeft.

Bij Tuinland vind je voor elke situatie de juiste grondsoort - én het advies dat erbij hoort. Of je nu tomaten kweekt op je balkon of je border wilt aanvullen met vaste planten, wij helpen je kiezen.

Laat je adviseren bij Tuinland

Twijfel je tussen potgrond of tuinaarde? Kom langs in één van onze winkels en stel je vragen aan onze experts. We denken met je mee en helpen je op weg met het juiste product. In onze winkels vind je een ruim assortiment aan potgronden, tuinaarde en bodemspecials - alles om jouw planten een gezonde start te geven.

Kom naar Tuinland en haal alles in huis voor een bloeiende tuin én gezonde planten, van bodem tot blad.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De koffers staan klaar, de zonnebrand is ingepakt en je paspoort ligt binnen handbereik. Je bent helemaal klaar om op vakantie te gaan. Maar... wat doe je met je planten? Of je nu een hele verzameling kamerplanten hebt of een bloeiende tuin vol zomerse bloemen: niemand wil thuiskomen bij dorre bladeren en verdroogde stelen. Gelukkig zijn er slimme en eenvoudige manieren om je planten goed te verzorgen terwijl jij geniet van je welverdiende vakantie.

Lees meer...

Een beukenhaag is een veelgekozen haagsoort in Nederlandse tuinen. Logisch, want deze haag groeit dicht, oogt netjes en biedt ook in de winter beschutting. De dorre bladeren blijven vaak aan de takken hangen tot het voorjaar, wat zorgt voor een natuurlijke afscheiding, zelfs in de koudere maanden. Om deze haag mooi, compact en gezond te houden, is regelmatig snoeien belangrijk. In deze blog lees je wanneer en hoe je een beukenhaag het beste kunt snoeien.

Lees meer...
zomer

Zodra het mooi weer wordt, halen veel mensen de barbecue tevoorschijn. Maar hoe steek je een barbecue eigenlijk op de juiste manier aan? Wat is het verschil tussen houtskool en gas? En moet de deksel nou open of dicht tijdens het aansteken? In deze blog leggen we alles stap voor stap uit, zodat je barbecue goed en veilig op temperatuur komt. Daarna is het een kwestie van grillen maar.

Lees meer...

Een kersenboom in je achtertuin is niet alleen prachtig om te zien, maar beloont je ook elk jaar met heerlijke, sappige vruchten. Of je nu een zoete of zure kers hebt, goed snoeien is essentieel om de boom gezond te houden én de oogst te verbeteren. In deze blog leggen we je stap voor stap uit hoe je een kersenboom snoeit, wanneer je dat het beste doet en waar je op moet letten.

Lees meer...