Olijfboom verzorgen: zo houd je 'm gezond en sterk

Een olijfboom in je tuin of op je balkon? Dat voelt meteen als een vleugje vakantie in eigen huis! De olijfboom - ofwel Olea Europaea - is populair vanwege zijn mediterrane uitstraling, mooie grijsgroene bladeren en robuuste vorm. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw olijfboom mooi blijft, ook in het Nederlandse klimaat? In deze blog lees je alles over de verzorging van een olijfboom, zowel binnen als buiten.

Standplaats: zon, zon en nog eens zon

Olijfbomen zijn zonaanbidders. Zet je boom dus op een plek waar hij minimaal 6 uur per dag zonlicht krijgt. Buiten voelt hij zich het prettigst op een beschutte plek, zoals tegen een warme meer op het zuiden. Binnen kun je 'm het beste voor een zonnig raam zetten. Let wel op: binnen is de lucht vaak droger, wat op lange termijn minder ideaal is. Daarom doen olijfbomen het over het algemeen beter buiten, zeker is de lente en zomer.

Water geven: niet te nat, niet te droog

Een veelgemaakte fout bij het verzorgen van olijfbomen is te veel water geven. Olijfbomen zijn van nature gewend aan droge, rotsachtige grond. Geef dus pas water als de bovenste 3 tot 5 centimeter van de potgrond droog aanvoelt. In de zomer betekent dat meestal één keer per week water geven; in de winter is één keer per twee weken vaak al genoeg. Gebruik bij voorkeur een pot met gaten aan de onderkant, zodat overtollig water goed kan weglopen.

Voeding: extra kracht in het groeiseizoen

In het voorjaar en de zomer groeit de olijfboom het meest. Dan kun je hem extra ondersteunen met een mediterrane plantenvoeding, speciaal voor olijven of citrusbomen. Zo krijgt hij genoeg voedingsstoffen om nieuwe blaadjes te maken en er mooi vol uit te blijven zien. In de herfst en winter is extra voeding niet nodig: dan gaat de boom in ruststand.

Snoeien: hou 'm in vorm

Een olijfboom groeit langzaam, maar kan na verloop van tijd toch wat rommelig worden. Snoei in het voorjaar (maart/april) de takken die naar binnen groeien of elkaar kruisen. Zo houd je de kroon open en luchtig - dat voorkomtschimmelproblemen en zorgt voor een mooie, evenwichtige vorm. Gebruik een scherpe snoeischaar en wees niet bang om wat takken weg te halen; olijfbomen kunnen prima tegen een stootje.

Overwinteren: bescherm je boom tegen vorst

Hoewel olijfbomen redelijk winterhard zijn, kunnen ze niet goed tegen langdurige vorst. Staat jouw boom in een pot? Zet hem dan bij temperaturen onder -5°C op een beschutte plek, bijvoorbeeld in een schuur, serre of garage met daglicht. Heb je een olijfboom in de volle grond? Bescherm dan de stam met een vliesdoek en dek de wortels af met stro of bladeren. Zo help je hem veilig de winter door.

Kom langs bij Tuinland voor mediterrane inspiratie

Wil jij ook zo'n prachtige olijfboom in je tuin of op je balkon? Of zoek je tips en producten om jouw boom gezond te houden? Kom dan langs in een van onze Tuinland winkels! Laat je inspireren door onze mediterrane hoekjes, stel je vragen aan onze specialisten en ontdek alles wat je nodig hebt om jouw buitenruimte een zuidelijk tintje te geven.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Wie in de tuin aan de slag gaat of een kamerplant wil verpotten, komt als nel voor een keuze te staan: potgrond of tuinaard? Op het eerste gezicht lijken de twee misschien hetzelfde - het is tenslotte allebei 'grond' - maar er zijn wel degelijk belangrijke verschillen. En die hebben direct invloed op de groei en gezondheid van je planten. In deze blog leggen we uit wat het verschil is, wanneer je welke soort moet gebruiken én waarom een bezoek aan Tuinland je helpt om altijd de juiste keuze te maken.

Lees meer...

Hortensia's zijn echte blikvangers in de tuin. Met hun grote, kleurrijke bloemen geven ze maandenlang een prachtig zomergevoel. Maar om jaar na jaar van zo'n bloemenzee te genieten, is goed snoeien belangrijk. Veel tuinliefhebbers twijfelen: wanneer snoei je hortensia's en hoe doe je dat zonder de bloei te verpesten? In deze blog leggen we het uit - èn vertellen we je hoe Tuinland je daarbij kan helpen.

Lees meer...
tuintips

Een beukenhaag (Fagus sylvatica) is een populaire keuze voor Nederlandse tuinen en niet zonder reden. Deze prachtige groene haag biedt privacy, bescherming en is een echte sfeermaker in elke tuin. Maar hoe plant je nu eigenlijk zelf een beukenhaag? Wij helpen je graag op weg!

Lees meer...
terras

Na een lange herfst en winter is het tijd om de tuin of het balkon weer gezellig te maken. De planten mogen weer naar buiten, de barbecue wordt afgestoft, en natuurlijk haal je de tuinmeubels tevoorschijn. Maar na maanden buiten of in de schuur te hebben gestaan, kunnen die wel een opfrisbeurt gebruiken. In deze blog lees je alles over het schoonmaken van tuinmeubels - van kunststof tot hout - zodat je er weer heerlijk van kunt genieten.

Lees meer...